Fotograf – yrket för dig?

Att vara fotograf är ett givande yrke enligt många, de flesta som säger detta jobbar själva som fotograf och bör då kanske veta vad dom pratar om. Men för dig som inte vet något alls om yrket verkar det som ett ganska glamoröst jobb. Det kan vara väldigt glamoröst, modellfotografer brukar inte klaga i alla fall, men oftast är det hårt arbete och slit. Ofta betyder det en ostadig inkomst att vara fotograf. Det kostar pengar att ha egen ateljé och chanserna att tjäna in pengarna igen är inte många när du bara tar foton på familjer, deras barn och husdjur och kanske en och annan tillställning. Det kluriga med att vara fotograf är dina prissättningar. Du kan inte ta för lite pengar, för då tror människor att du inte är duktig nog och kommer inte bara därför, men samtidigt kan du inte heller ta för mycket pengar. Det är trotts allt bara en bit papper med färg på. Idag behöver en fotograf inte ens betala för filmen i kameran och ett mörker rum att framkalla i, allt är digitalt nu för tiden. Du tar ut minneskortet från kameran och sätter in i datorn, vips så har du bilderna i datorn! Detta göra det enklare för alla, inte bara för dig som fotograf utan också för kunden. Kunden kan, i det sammanhanget begära bilderna utbrända på en cd för att kunna framkalla på annat sätt, eller använda i sin egen privata dator. Du som fotograf kan förlora på detta eftersom du då inte får bilderna sålda i pappersformat, och kan därmed inte heller göra den merförsäljningen som det innebär att sälja fotoramar. Men i dagens teknik måste man anpassa sig. Idag finns det digitala fotoramar som kan spara flera hundra bilder som du kan erbjuda kunder att få köpa istället för att bränna ut bilderna på cd eller framkalla dom. Det är du själv som bestämmer vilken sorts fotograf du ska vara. Du kanske vill utesluta all modern teknik och köra på det gamla hederliga sättet? Eller kanske göra bara digitala bilder och inte utmana dig själv för fem öre? Det är bara du som vet vem d är som person och hur du tar bäst bilder, är det med en polaroidkamera så är det en sån du ska använda också! Låt ingen annan berätta för dig hur du ska utvecklas som fotograf eller som människa.